Thursday, September 19, 2019

Royal Belum Charity Program

Charity program ni diusahakan oleh my third family which is Couchsurfing Penang. Semua kos-kos adalah hasil kutipan dari group ni dan kawan-kawan lain dan kali ni kami terjah Royal Belum di Grik. Kalau biasa hampa nak p Kelantan dari Baling nanti nampaklah kawasan ni, hat ada tasik tu



Wednesday, August 28, 2019

Bergelumang di dalam Gua Tempurung

Gua Tempurung ni terletak di Gopeng, Perak. Oleh sebab bentuknya macam seperti tepurung kelapa, so depa pun panggil lah Gua Tempurung. Panjang gua ni 1.9km dan dipercayai wujud sejak800 SM lagi.. lamanyaaaa, patut berhantu !!


Team Couchsurfing Penang.

Tuesday, August 20, 2019

Apa yang best sangat di 7-11 Thailand

Apa yang best sangat dekat 7-11 Thailand dan awat Malaysia punya 7-11 macam serrrr ?? Jom kita tengok gambaq dan mari kita huraikan secara ilmiah ( sambil mencarut ).


Travel ke Lopburi dan Koh phangan

Okay, kali ni aku nak habaq dekat hampa apa yang best dan cara nak p tengok ladang bunga matahari di Lopburi dengan Koh Phangan, Thailand.

Sunflower Farm, Lopburi Thailand.

Thursday, August 15, 2019

Kisah termakan babi di Vietnam

Kali ni aku nak cerita beberapa tempat yang menarik di Vietnam, mostly di bahagian selatan iaitu bandar terbesarnya ialah Ho Chi Minh. Kalau dekat belah utara ialah bandar Hanoi.

Sand Dunes, Mui Ne.

Wednesday, August 14, 2019

Raya Qurban 2019

Raya Qurban kali ini, dekat kampung kami macam biasa buat sembelihan, tapi kali ni hanya seekor lembu. Okay lah dari tadak kan. Sekoq lagi senang buat, dalam pukoi 12 tengah hari settle semua.. Legaa pihhh..

Ni orang-orang kuat tempat kami.


Thursday, August 1, 2019

Kuala Sepetang bersama Couchsurfing Penang

Pada 2017, aku bersama group Couchsurfing Penang pernah buat trip ke Kuala Sepetang. Tempat ni terletak di Negeri Perak. Couchsurfing (CS) ialah satu website yang menghubungkan traveller di satu dunia, kiranya bila hampa daftar, hampa buat kawan dengan traveller yang lain.


Chalet dalam hutan di Hutan Paya Laut Matang.



Ahli-ahli CS Penang. Gambar berkumpulan dah hilang, maaf.

Sunday, July 28, 2019

Memancing di Pulau Rimau : Memancing adalah aktiviti paling bosan dalam dunia

Hampa ingat dalam hidop aku, aku tak pernah buat aktiviti seperti jantan-jantan Nibong Tebai buat ?? But i found out, memancing is a FUCKING BORED activities yang ada dalam dunia.. Tapi tak pa lah, benda dah jadi dan aku menyesal sampai sekarang.


Bagi yang nak buat trip memancing ke Pulau Rimau, AKU TAKDAK CONTACT, sebabnya kawan aku yang urus semua benda ni. Kalau hampa nak p Pulau Rimau, hampa boleh check harga dekat tempat nelayan ( sebelah Naza Cafe Seagate ), just direct tanya abang-abang yang bawak bot dekat situ.

Biasanya depa akan buat trip, either hampa nak p buat a day trip dengan dia, atau nak mintak dia hantaq dan pick up balik.


Thursday, July 25, 2019

Kisah seram di Sedim : Penunggu atau Penanggal ?

Dua tahun lepas, kami ada ber-camping di Sedim, Kedah. Memandangkan kami suka outdoor, memang akan jadi eksaited bila nak p camping...

Sapa "kami" tu  ? Kami terdiri daripada 4 lelaki gila babi iaitu aku, Ejump (Borneo), Ahmed (Iraq) dengan Miro (Slovakia).


Sedim, Kedah.


Tuesday, July 23, 2019

Hiking di Ton Nga Chang Hatyai bersama Abang JPAM

Kali ni nak cerita tempat hiking di Gatyai..Jarang orang p Hatyai untuk hiking sebab tak banyak info, tapi kalau hampa baca sampai habis, hampa nanti akan teruja jugak nak p hiking dekat situ.




 V World Hotel, Hatyai.

Memandangkan kami ni dua dua jantan, jadi kami pon dok satu bilik yang sama, murah ja RM60 untuk dua orang semalam. Hotel ni dekat dengan Hatyai Train Station, tapi hampa kena naik jejantas untuk lintas landasan kereta api taw.


Thursday, July 18, 2019

Travel ke Chumphon Thailand bersama pesakit migraine tahap 473 skala ritcher

Triip rasanya dalam 3 tahun lepaih kot, yang pasti ialah semasa cuti raya haji. Kawan aku ni nama Mat. Mesti dia maki aku lepaih dia baca benda ni, tapi biaq p lah, aku punya blog.. Hang awat  ?? hahahaha






Stesen kereta api Padang Besar.

Kereta api dari Butterworth - Padang Besar - Hatyai - Chumphon. 
Saja nak habaq, Chumphon tu ialah pekan yang BOSAN nak MAMPOIHHHH... butohh !


Sunday, July 14, 2019

Travel ke Darjeeling India

Darjeeling ni terletak dekat banjaran Himalaya di India dan semestinya kalau kita cakap Himalaya ni, mestilah tempat tu tinggi sejuk dan sesuai untuk aktiviti bersemburit, hahaha.

Tak ada direct flight ke Darjeeling dari Kuala Lumpur, jadi kena turun di Kolkata, then naik bas  selama 20jam ke Siliguri. Dari Siliguri hampa kena naik jeep ke Darjeeling, lebih kurang 4 jam. Anyway, kalau nak cepat hampa boleh naik local flight dari Kolkata ke Siliguri,

Nak tengok gambaq di Kolkata dahulu. Info lain aku dah tak boleh ingat sebab otak aku tak boleh simpan lama infomartion. Hampa kena baca beloq orang lain.

   
Ayaq tebu yang diperah dengan lemon.

Friday, June 14, 2019

Travel ke Iran : Part 3 Syiah ni baik atau jahat namati ?

Okay ni part last cerita travel ke Iran dengan Azerbaijan. Secara asasnya, dari segi agama, rakyat Iran dengan Azerbaijan ni memang ikot ideologi Syiah, Sunni pun ada tapi sangatlah minoriti. Aku syorkan dekat hampa kalau boleh elakkan untuk berbincang mengenai isu agama dengan depa ni supaya tidak menjadi satu masalah.

Selain tu kan, aku dok dengan hostel orang local Iran, iaitu hostel student..Dan ada dua hari tu aku sakit sikit lah, demam panas, dan puak-puak syiah ni lah yang jaga aku, depa tolong masak bagi makan, p beli ubat.. Kiranya depa ni pun manusia biasa jugak lah.

Pendapat aku lah kan, depa ni pun macam terpaksa ikot apa kerajaan depa buat, padahal depa tak mau pun. Tambahan media jugak ashik dok kutuk negra depa ni. Okay, jom layan gambaq-gambaq yang sempat aku rakam.







Wajib p tempat ni.